Ostesufflé

den

Noen ganger kommer man over retter som høres helt annerledes enn de smaker. Ostesufflé er nettopp en slik rett. Når jeg hører navnet, «Ostesufflé», får jeg støvete tanker om retter som var skikkelig inn på 80-tallet, og som aldri ble noe av etterpå. Et slags one-hit-wonder, bare på middagsbordet. Det viser seg imidlertid, når man begynner å smake på ordet, og mer betydningsfullt på selve retten, at dette faktisk er veldig godt! Det var så klart en del elementer fra 80-tallet man helst bør glemme, men denne retten tåler absolutt vår tids granskende lys.

Ostesufflé kan fungere både til middag, lunsj, eller som noe ekstra godt til kvelds. Det er ikke så fryktelig mye mat i suffléen, men med godt brød og en salat til er det god sjanse for å bli mett. Oppskriften under har 4 personer som angivelse flere steder på nettet, men etter min erfaring er dette tilstrekkelig bare til to personer.

Dette trenger du:

  • 3 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 5 stk egg
  • 200 g jarlsberg
  • 1 ts salt

…og som tilbehør:

  • Godt brød, som foccassia
  • Hjemmelaget hvitløkssmør
  • En god salat, gjerne med noe søtt, som f.eks pærer

Dette gjør du:

Lag en hvit saus av smør, mel og melk. Sausen skal være litt tykk, og den skal avkjøles litt før den brukes videre.

Skill eggene, og pisk eggehvitene stive. Rør eggeplommer, revet ost og salt inn i den hvite sausen. Vend de stive eggehvitene forsiktig inn i sausen, litt om gangen. Pass på at du ikke rører mye her, det er viktig at luftigheten i eggehvitene beholdes.

Hell røren i en godt smurt ildfast form, og stek suffleen i nedre del av ovnen på 180 grader i ca 45 minutter. Det er viktig at du ikke åpner opp ovnsdøren, da faller suffleen sammen med én gang. Når suffleen er ferdig, må den serveres med det samme. Det er ikke suffleen som skal vente på gjestene, det er gjestene som skal sitte klare når mater er ferdig.

Selv om det står Jarlsberg i oppskriften, kan alle mulige oster brukes her. Har du noen osterester kan jo det bli en finfin suffle, og du kan også ha i mer smaksrik ost i denne retten, som f.eks. Gruyère. Smaken justeres etter den type ost du har i, og på den måten kan man få til gode kombinasjoner med det man velger å ha som tilbehør.

Dette smaker aldeles utmerket sammen med en crémant. Ta en passe fyldig en, gjerne en blanc de noir, f. eks. en Delorme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s