Lun Camembert

Ost er et finfint produkt, som stadig får nye bruksområder her i huset. Vi har vært gjennom ostefondy, ostesuffle, salater og pizzaer med forskjellige typer oster, og nå altså: Varm (eller lun, som vi sier her) Camembert. Etter hvert som vi spiser mer ost, får osten (som generell størrelse) faktisk en stadig høyere stjerne her hos oss. Ost er både hverdagsnam og festnam på en gang, og kan innta en (nesten) hvilken som helst kulinarisk rolle. Personlig synes jeg også ordet er fint å si: Ost. Ordet «smaker» på en måte noe mykt, og koselig.

Men så til saken. Denne retten utgjør ikke mye mat, selv om to personer fint blir mette og gode. Jeg tenker dette ikke passer å serveres som en tradisjonell middag, men mer som noe godt til kvelds. Denne retten kan fint runde av dagen, hvis man ikke er skrubbsulten.

Det som også er lurt, er å kjøpe en ost som kommer i en treeske, for denne er fint å steke osten i. Camembert le Rustique er en av ostene som er enkle å få tak i, som som kommer i en slik eske. Esken gjør seg også fint på bordet.

Dette trenger du (til to personer)

  • En camembert, gjerne av typen le Rustique 250 g
  • En pakker med smårettsbacon (eller vanlig bacon så klart, skåret i terninger), ca 200 g
  • 2 sjalottløk, grovhakket
  • En neve valnøtter
  • En pakke ruccola
  • Akasihonning
  • Godt brød
  • Salt og pepper

…og dette gjøre du

Det som er saken her er at noe av osten skal i pannen, sammen med løken og baconet. Det man må gjøre, er å skjære en sirkel i osten, ca en cm fra kanten. Så løfter man ut «innmaten» av osten, slik at bare ringen med ost er igjen i formen.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Ta frem en panne og stek sjalottløk først litt i olje, og ha baconet i pannen etterpå. La alt steke litt, men ikke for mye. Det er bedre at baconet er for lite enn for mye stekt, for det skal inn i ovnen etterpå. Ta så osten som er tatt ut av «ringen» og del den i mindre biter. Ha denne osten også i pannen, og la alt sammen smelte sammen. Dette tar noen minutter.

Når alt er ferdig smeltet, helles denne blandingen over i «osteringen» som er igjen i formen. Så settes formen i ovnen, og varmes videre i ca 10-15 minutter.

Når osten er ferdig risler du litt honning over, strør over litt valnøtter, legger på litt ruccola, og vips er maten klar. Server med litt mer ruccola og godt brød ved siden av. Vi brukte Alpebrød fra Meny, og det passet helt strålende.

Drikke

Det er visst en myte at rødvin er det beste til ost. Tanninene kan fort skjære seg mot osten, og spesielt hvis tilbehøret er mer ostevennlig enn rødvinsvennlig. Hvitvin er enklere. Vi valgte en ganske enkel Riesling. Riesling er jo en drue med veldig mange forskjellig uttrykk, men denne tyske varianten fra Anselmann har en viss fedme og bittelitt sødme som gjør at den passer fint. Ikke er den dyr heller. Kos hele veien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s