Ølkylling

Så var altså tiden kommet for også meg å forsøke denne rariteten av en rett, som jeg lenge har lurt på om kan fungere spesielt godt. Det var Bent Stiansen som overtalte meg til å prøve, gjennom hans glimrende kokebok Søndagsmiddag. Det var nemlig søndag, det var pent vær, og jeg hadde en kylling i kjøleskapet. Jeg var imidlertid i tvil om dette ville være en gangbar vei for en enkel kar som meg. Ikke bare er noe litt rart med å grille en kylling med boks øl opp i tuten, med jeg var litt usikker på om jeg i det hele tatt ville få stablet sammen kyllingen til å stå rolig på grillen. Ingen av bekymringene viste seg å være nødvendige. Selv om det ble litt klin første gangen jeg laget dette, var prosjektet ganske så overkommelig. Og jeg skal innrømmet at jeg ble overrasket over hvor god kyllingen ble! Smakte ikke nevneverdig øl i det hele tatt, kyllingen ble bare veldig saftig og mør! Jeg brukte en kylling fra Stange, som jeg har hatt god erfaring med også tidligere. Men jeg har stekt samme type kylling i ovnen mange ganger, og jeg kan faktisk ikke helt huske at den har blitt så mør før.

Dette trenger du:

  • En hel kylling, jeg brukte en kylling fra Stange på ca 2 kg
  • Frisk timian
  • Frisk rosmarin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • En liten boks øl

Dette gjør du (og noe av dette gjør du ikke):

Fyr opp grillen, og forvarm til ca 200 grader. Kyllingen skal grilles på indirekte varme, så det er viktig at man legger opp til en sone for dette når man tenner grillen. Jeg har en rund kullgrill, og plasserte kull på to sider, med en sone for indirekte grilling i midten.

Finhakk en neve timian og rosmarin, finhakk hvitløken og bland det sammen med litt olivenoljen. Smør så kyllingen godt inn med dette, både på utsiden og på innsiden.

Så skal kyllingen plasseres på boksen. Bent Stiansen bruker en slik fancy kyllingholder i kokeboken sin, en Weber-sak som så veldig besnærende ut. Siden både Bent og jeg er Weber-menn tok jeg en rask titt i den lokale Plantasjen-butikken her. Der fant ut at dette stativet kostet den nette sum av 800 kroner, så jeg tenkte jeg kanskje burde prøve denne retten før jeg gikk til innkjøp av utstyret. Det kunne jo bli katastrofe, tenkte jeg. Og Plantasjen ville sikkert ikke ta tilbake et godt inngrillet kyllingstativ, uansett hvor mye kvittering jeg kunne vise frem.

Dermed ble det den tradisjonelle ølboks-varianten. Saken her er altså en ølboks skal stikkes oppi kyllingen, slik at ølet skal fordampe inni kyllingen mens den griller. Men for at ølet skal kunne fordampe må toppen på boksen av. Etter litt googling for forskjellige løsninger, gikk jeg for den som sa at en boksåpner var strålende, fordi den metallringen som da ble igjen på ølboksen hjalp boksen med å holde formen og ble mer stabil til å holde kyllingen. Først prøvde jeg med en halvliter. Skal det være ølkylling, så skal det være ølkylling. Den viste seg å være altfor stor, og kyllingen ble stående å dingle med lårene som om den satt på et gjerde og ventet på bussen. Heldigvis hadde jeg en boks vørterøl igjen fra bryggingen av juleøl for et halvt år siden, og tok opp denne, helte ut vørterølet og hadde i ordentlig øl, sammen med noen flere krydderurter. Denne gikk det overraskende lett å få inn i kyllingen, og det viste seg – til alt overmål – at denne konstruksjonen utmerket godt stod helt støtt på grillen.

Jeg satte kyllingen midt på grillen, plasserte et steketermometer i brystet, og satt gradene til 65. Lokket på grillen, så var det bare å vente.

Etter en drøy times tid pep steketermometret, og kyllingen var ferdig. Jeg tok ut ølboksen og pakket kyllingen inn i folie, og lot den hvile et kvarter ca. Og ut av dette kom altså en av de saftigste kyllingene jeg har spist noen gang.

Som tilbehør valgte jeg stekt champignon og paprika, og kremet mais, slik også Bent Stiansen foreslår. Smakte skikkelig godt sammen med en kald og lys pils.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s