Frokost med skinke & posjert egg

Ofte er frokosten en rask skive på benken før man haster ut i dagens gjøremål, men noen dager er det mulig å bruke litt ekstra tid på dette måltidet. En søndag, f.eks., som i dag, med uvær og behov for fyring i peisen, er det intet som er bedre enn å sette på litt smooth jazz og gjøre ting sakte. Ikke for at det å posjere egg tar så lang tid, men lager man først slik mat må man også ha tid til å slappe litt av med spisingen.

Jeg har posjert egg bare noen ganger tidligere, og jeg har en ide om at jeg ikke får det til helt. Jeg klarer blant annet ikke å få samlet eggehviten så godt som jeg alltid håper, og det gjør at egget blir litt mindre enn det skulle ha vært. Dette skal angivelig ha å gjøre med at jeg ikke har ferske nok egg. Det skal visst gå bedre jo ferskere eggene er, men jeg har ikke noen høner trippende rundt på tunet her (har ikke noe tun heller, for den sakens skyld), så jeg må ta til takke med eggene jeg får tak i på Kiwi. Jeg har imidlertid kommet til at det ikke gjør noe at jeg ikke får det helt til, for dette smaker godt likevel. Jeg har begynt å tenke at man ikke skal la seg stoppe av at ting ikke blir perfekt :-)

Oppskriften under er til den varianten jeg laget i dag, men posjert egg kan brukes i flere kombinasjoner. Den klassiske er jo Eggs Benedict (hvor holandessaus også inngår), men kombinasjoner med bacon kan også fungere.

Dette trenger du
  • Egg
  • Eddik
  • Salt
  • Skinke av god kvalitet (Jeg brukte Skinke med salvie fra Jacob’s)
  • Crispisalat eller babyleafs
  • Smør
  • Gressløk
  • Salt & pepper
Dette gjør du

Start med å ha vann i en gryte, og varm opp til kokepunktet. Vannet skal syde, men ikke boble for mye. Ha i en klunk eddik (kanskje et par spiseskjeer) og litt salt. Eddiken skal gjøre at egget samler seg lettere, saltet er for smakens skyld.

Når vannet ligger akkurat under kokepunktet, knekker du egget i en kopp. Du kan selvfølgelig knekke egget rett oppi vannet, men jeg synes jeg når bedre kontroll når jeg har det i en kopp først. Da er jeg også sikker på at jeg ikke får med noen eggeskall.

Så er det tid for å ha egget oppi vannet. Hell egget i koppen i midten av virvelen, og la det snurre der til virvelen gir seg. La det ligge i vannet i ca 3min og 30 sek, koketiden avhenger av størrelsen på egget, men jeg synes dette passer til egg størrelse «L». Ta det opp med en hullsleiv, og la det renne av seg litt.

Smør på brødet, legg på litt salat, en stor skive med skinke, egget, litt salt og pepper, og topp med gressløk.

Dette utgjør altså en veldig god frokost, server med litt mild kaffe, f.eks. en kopp med Blå Java og litt god juice.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s