Terte med fiken og ost

Terte kan brukes til meget, den kan blant annet utgjøre en utmerket forrett. Særlig i denne størrelsen og med passe mye fyll. Vi har valgt å ha litt forskjellige smaker i denne, og vi synes de forskjellige komponentene komplementerer hverandre fint. Med et søtere fyll vil terteskjellet også kunne fungere som en dessert.

Under finner du ingredienser til det vi valgte å ha i denne gangen, men ikke se så nøye på det, finn ting du liger å spise sammen, så blir dette aldeles strålende :-)

Oppskriften holder til 8 bunner, men mengden fyll kan man vurdere selv. Som forrett er det ikke nødvendig å overlesse, da skal bare kunne smatte og smake på de forskjellige elementene og glede seg til mer av måltidet, men hvis denne utvides til en liten lunsj, f.eks., kan det være nødvendig å legge på noe mer.

Dette trenger du til deigen:

  • 200 g hasselnøttkjerner
  • ca 400 g hvetemel
  • 300 g meierismør
  • 2 ss sukker

Dette trenger du til fyllet:

  • 6 fiken
  • 2 rødløk
  • 2 pærer
  • 200 g blåmuggost
  • Basilikum
  • Smør og olje til steking

Dette gjøre du:

Bland sammen hasselnøtter, mel og sukker i en bolle. Kna inn smøret bit for bit med hendene. Dette er litt klinete, men det er jo litt gøy også ;-) Jeg har også ikke i alt melet på en gang, men starter med ca 300 gram, og så sikter i resten etter hvert. Da har jeg kontroll på hvor fast deigen skal være. Deigen skal være løs nok til at den kan presses ut i egnede former, og være fast nok til at den ikke faller helt fra hverandre. Min erfaring er at hvis man knar deigen til man tenker den er ferdig og så litt til, så blir den bedre.

Neste skritt er altså å presse deigen ut i formene. Jeg brukte noen former med ca 10 cm i diameter, og de var passe store. Stek bunnene på 180 grader i 10 minutter, slik at de begynne å få litt gylden farge.

Så har tiden kommet for å forberede fyllet. Ikke så veldig mye å gjøre her, men noe er det. Del rødløken i ringer, og stek dem forsiktig på svak varme i litt smør og olje. Dette tar gjerne litt tid, stek dem gjerne i minst 20 minutter, da får de en rund og søt smak. Del fikenene i passe store båter (kanskje 8 per fiken), del pærene i passe store båter (kanskje 8 her også), og del opp osten.

Når løken er ferdig, er det bare å ha alt oppi tertebunnen. Fordel alt sammen likt, og spre gjerne ostebiter utover slik at den blir godt fordelt. Stek videre på 180 grader i ca 20 minutter, eller til deigen er passe hard (ikke noe fasit her heller).

Når alt er ferdig kan du strø noen blader med basilikum over, og servere. Denne retten trenger ikke å være helt varm, den smaker best når den er lun.

Drikke

Med dette fyllet serverte jeg en tysk riesling til, som fungerte aldeles utmerket. Jeg valgte en med noe fruktighet, en Spätlese fra Markus Molitor som jeg syntes var strålende. Noen vil kanskje mene denne er i overkant fruktig kanskje, men jeg – for min del – kommer til å velge denne igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s