Svinegryte á la vi-tar-det-vi-har

Koteletter har kanskje for mange vært et litt vekslende opplevelse. Det har – i alle fall for meg – vært mang en middag i oppveksten hvor man har måttet legge inn noe ekstra vekt på kniven for å komme gjennom kjøttstykkene som har mistet det meste av sin opprinnelige saftighet.

Og når man kommer ut av barndommens lune krok og skal begynne å steke disse kjøttstykkene selv, viser det seg at det ikke alltid er så lett å få kotelettene så møre og saftige som man ønsker seg. Tvert imot har de en tendens til å motsette seg kokkens ønske om å beholde noe saft. Veldig frustrerende.

Dette faktum og nederlag kan man – som jeg – fortvile lenge over, men etter hvert kommer man kanskje til det stadium hvor man innser at koteletter i panne i praksis ikke er en farbar vei. Man forsøker heller å komme seg videre. Det er nettopp i det øyeblikket oppskriften på denne gryten kommer inn i bildet.

Denne gryten er så fleksibel og lett å lage, at det faktisk er umulig å mislykkes. Ikke bare kan man ta akkurat det man skulle ha i kjøleskapet, men det gjør seg også for det meste selv. Det går med et par timer til koking, men har du det og et par svinekoteletter, har du middagen sikret.

Det vil være en fordel om du har:

  • Selve kotelettene ;-)
  • En boks hermetiske tomater
  • En fløteskvett
  • Noen løk og hvitløk
  • Litt fond eller kraft
  • Smør til steking

Har du noe utover dette, som gulrøtter, sopp, eller andre ting, er det bare å glede seg. I denne gryten bruker vi akkurat det vi har for hånden.

Slik gjør du:

Start med å steke kotelettene, en og en i en panne. Bruk godt med smør, og salt og pepper. Ha kotelettene i en gryte når de er brunet ferdig. Kok ut pannen med vann for å få med all den deilige smaken, og hell det over kjøttet i gryta.

Ha over hermetiske tomater, den løken du måtte ha, og en cup med kjøttfond (her bruker jeg rett og slett den fra Maggi). Til sammen bør væsken dekke mesteparten av kjøttet. Fløten i oppskriften bruker vi litt senere.

Gi gryten et oppkok, sett på et lokk og putt hele stasen i ovnen på 150 grader. La den stå det til kjøttet begynner å falle fra hverandre, det tar ca et par timer.

Når kjøttet er ferdig, har du over fløten, og blander godt. Nå skal den ikke koke mer, bare hvile noen minutter til smakene får satt seg. I mellomtiden er det akkurat passe tid til å koke for eksempel ris, eller stampe potetene, hvis du heller vil ha stappe til.

Når jeg laget denne gryta sist, skulle det ha seg slik at jeg hadde både tyttebærsyltetøy og frisk koriander stående. Jeg pimpet retten med dette også, og fikk et aldeles strålende måltid.

Vin

Til dette passer det fint med en noe fyldig vin, jeg synes det fungerer supert med Escada.

Dette er et eksempel på at det ikke skal så mye til for å få en fin kveld rundt middagsbordet :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s