Helstekt kylling

Her i huset hadde vi besøk i helgen, av et trivelig vennepar. Vi har heldigvis mange trivelige vennepar som vil beære oss med besøk, og da blir det også enda morsommere å lage mat. Til gjestene denne gangen hadde vi lyst å gjør noe nytt, så vi tittet litt på det vi hadde laget i det siste, for å sette sammen noe som kanskje kunne fungere. I tillegg hadde jeg lagt mine øyne på det Heia Mat skriver om «brine», og hadde lyst til å prøve det. Og av alle elementene vi satt sammen i denne retten, var nettopp «brining» nok det som gjorde den mest vellykket.

Jeg gikk til innkjøp av et par kyllinger, og laget en saltlake ganske nøyaktig etter oppskriften til Heia Mat. Jeg fikk ikke lagt kyllingene i laken før tidlig den dagen vi skulle spise dem, så de fikk 8-9 timer i laken. Jeg gjengir ikke oppskriften til saltlaken her, ta en tur til Heia Mat og les, der er det også mye annet som frister! :-)

OK, så var det disse kyllingene da. I påsken hadde vi valgt å forsøke noe annet enn det som for oss er et tradisjonelt påskelår, og valgte et Provencalsk lam. Dette ble bra, og vi tenkte at noe av toppingen vi brukte her, også kunne fungere til kylling. Så da satte vi igang.

DETTE TRENGER DU (i tillegg til saltlaken):
(4 personer)

  • 2 kyllinger
  • 1 sitron
  • 5 ss griljermel
  • 5 ss olivenolje
  • 50 g revet parmesan
  • 1 bunt bladpersille
  • massevis av hvitløk
  • 5 sjalottløk
  • frisk timian
  • noen klatter smør

DETTE GJØR DU

Finhakk persille og 4 fedd hvitløk, og bland dette med griljermel. Ta av 2/3 av dette og bland med olivenolje. Bland resten med nyrevet parmesan, og sett til siden.

Ta kyllingene opp av laken og tørk av dem litt. Ha litt smør i panna, og brun dem litt på alle sider over middels varme. Hakk opp sjalottløkene, og ha dem i en ildfast form, sammen med et par klatter med smør og hakket timian. Gni kyllingene inn på toppen med griljermel- og olivenoljeblandingen, og legg dem også i formen. Ta så mange fedd hvitløk som du våger, og knus dem lett med flatsiden av en kniv, slik at de sprekker. Stapp dem inn i kyllingene, og andre steder hvor de kan sette smak på kjøttet. Sett formen inn i en forvarmet ovn på 175 grader, og stek i 1½ time.

Mot slutten av steketiden (når det er igjen et kvarter eller noe) tar du formen ut, og strør over osteblandingen, sammen med en ny klatt smør. Når dette er gratinert tas kyllingene ut, og så er det tid for hvile. De bør stå 15-20 minutter mens du lager en utsøkt saus og fikser noen ovnsstekte grønnsaker. Vi valgte poteter, gulrøtter og sjalottløk, kuttet dem opp og hadde dem i en langpanne, sammen med noen halve tomater, litt solsikkeolje og litt smør. Og så er det bare å forskyne seg.

I denne retten er det forberedelsene som er det sentrale, det å få maten ferdig er egentlig ikke så krevende. Men du verden, det ble både heder og ære fra våre gode venner! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s