God og mør lammeskank

Lam kan ha mange forskjellige smaker, og lammeskank, for eksempel, smaker helt annerledes enn lammelår eller lammestek. Blir liksom overrasket hver gang jeg spiser lam over hvor godt det er, og her kommer en prosedyre for å få skanken god og mør.

Her har jeg brukt en jerngryte med lokk som tåler stekeovn, hvis du ikke har det kan du helt sikkert bruke en ildfast form. Skankene tar litt tid å få ferdig, men til gjengjeld gjør dette seg neste helt selv.

Skanker kan serveres med mange forskjellig tilbehør, men siden dette er litt rustikk mat passer det godt med potetmos og ovnsstekte grønnsaker.

Oppskriften under kan brukes om du har opp til fire skanker. Skal du tilberede mer enn dette må mengden av hver ingrediens økes noe.

Dette trenger du
 • En lammeskank til hver (opp til 4)
 • Lauberblad
 • 3 fed hvitløk
 • 1 boks hakkede tomater
 • 3 dl rød vin
 • 1 gulrot
 • 1/2 purreløk
 • Frisk timian
 • Salt & pepper
Mandelpotetmos
 • Persillerot
 • Mandelpoteter
 • En skvett melk
 • Litt smør
stekte rotgrønnsaker
 • 1/2 kålrot
 • En gul løk
 • 3 sjalottløk
 • Litt smør
sausen
 • Kraften fra skankene
 • Sukker
 • Balsamico
Dette gjør du

Sett ovnen på 150 grader. Kutt purre og gulrøtter i biter (ikke for små), og fres dette noen minutter i en gryte sammen med skankene. Bruk gjerne litt smør til stekingen. Det blir god smak av at kjøtt og grønnsaker får litt farge.

Ha i hakkede tomater og vin, finhakket hvitløk, lauberblad, noen kvaster timian, salt og pepper. Fyll opp med vann til det dekker skankene (eller i alle fall nesten dekker dem). Legg lokket på gryten og sett den i ovnen. La den stå i ovnen i minst 4 timer, gjerne 5. Da begynner kjøttet virkelig å falle fra hverandre på asjetten.

Når det er ca. en time igjen av steketiden, koker du poteter og pastinakk (husk å skrelle potetene og pastiankken før du koker, siden dette skal stampes til mos). Du kan så klart bruke bare poteter her, men pastinakk sette en ekstra god spiss på smaken.

Skrell og kutt 3 gulrøtter, kålrot og løkene i passe biter og ha dem i en ildfast form med litt smør og olivenolje over. Legg på noen kvaster timian her også. Sette dette inn i ovnen ved siden av gryten den siste timen.

Stamp de ferdige potetene til mos. Ha i en klunk melk og litt smør, salt og pepper.

Når skankene er ferdig, tar du dem ut og lar dem ligge litt på benken. Sil kraften som er i gryten over i en stekepanne med høye kanter, og reduser dette til en tredjedel. Kraften kan være litt spiss, så det er godt å smake til med litt sukker og god balsamico.

vin

Det er lurt at vinen som skal i glasset likner på den som er i gryten, det beste er om samme vin brukes begge steder. Jeg foretrekker litt kraftige viner i og til slik mat, og har funnet mange gode i Portugal.

…og, for å være helt ærlig, bruke jeg vin fra boks til denne skanken. Denne lille boksen fra Lavradores de Feitoria er virkelig god. Den har are fått 85 poeng på Aperitif, men er det mye vin for pengene. Fungere like godt i gryten som i glasset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s