Langtidsgrillet svinenakke

Det er sommer, ferien har akkurat begynt, og man har all tiden i verden. Det er på tide å begynne og gjøre ting saktere enn vanlig. Dette gjelder ikke minst – og kanskje faktisk i særdeleshet – matlaging. Det er på en måte noe «egentlig», eller «autentisk», for å låne et begrep fra eksistensialismen, over å bruke mye tid på det å opprettholde livet. Det å bruke timer på å vente på et stykke kjøtt, er å ta friheten på alvor.

Etter å ha blitt «mørnet» litt av en kollega som har holdt på med dette lenge, reiste jeg i år innom butikken på vei til hytta, og kjøpte en «røykegrill», eller smoker. I denne innretningen skal man kunne lage mat lenge, og dermed også altså måtte vente lenge på maten, men for så å bli belønnet med usedvanlig mørt kjøtt. Og ja, etter noen runder med denne grillen i sommer, har jeg fått øynene opp for det langtidsgrilling kan gjøre med maten!

Svinenakke er ikke mat jeg har vært spesielt oppmerksom på. Jeg hadde nok ikke kommet til å kjøpe dette stykket med kjøtt, hvis ikke min gode kollega hadde snakket så varmt om dette. Etter litt googling kom jeg under med at en av mine helter, Bent Stiansen, også driver med ting som svinenakker, så da var det flere ting som pekte mot den delen av kjøttdisken. Absolutt verd å prøve!

Dette trenger du (til 4 personer):

  • Svinenakke på ca 800 gram
  • 2/3 pakke hel pepper
  • Grovt salt
  • 1 stort fedd hvitløk
  • Litt olivenolje
  • Røykeflis til svin (jeg brukte varianten til Weber, med søt smakstoning og medium intensitet)

Dette gjør du:

Ta svinenakken ut av kjøleskapet i god tid før grillingen, og legg røykeflis i vann. De bør ligge og trekke i alle fall en halvtime før de skal brukes.

Ta de hele pepperkornene og knus dem litt i en morter, eller grovhakk dem med en kniv. Finhakk hvitløken, og ha pepper og hvitløk i en bolle med olivenolje (1/2 dl eller noe) sammen med litt grovt salt. Rør sammen og la stå mens du fyrer opp grillen. Grillen skal forvarmes til ca 120 grader, og må ha en sone for indirekte grilling. Det kan også være smart å legge opp grillen slik at du har mulighet til å fylle på mer kull underveis, om det skulle bli nødvendig.

Smør blandingen med olivenolje godt inn på kjøttet, og ha gjerne på litt mer grovt salt.

Slå av vannet på røykeflisen når den har ligget lenge nok.

Når grillen er oppe i ønsket temperatur, freses kjøttet på den varme siden av grillen slik at den får stekeskorpe. Så er det på tide å putte inn et steketermometer, og legge kjøttet over på indirekte grilling. Ha på en neve med flis rett på grillkullet, sett på lokket og åpne opp sprellet. Jeg brukte til sammen ca tre never med flis på grillingen, noe som var passe. Jeg hadde altså i en neve da grillingen startet, hadde på en neve til etter en time ca, og enda en neve etter en halvtime til.

Men egentlig er det nå bare å vente, og sjekke temperaturen underveis. Men det er en ting man må være oppmerksom på: Når man griller på lav varme, vil temperaturen i kjøttet endre seg mest i starten av grilltiden. Det er da forskjellen mellom varmen i grillen og kjøttet er størst. Etter hvert som temperaturen i kjøttet øker blir forholdet mellom varmen i grillen og kjøttet mindre, og mot slutten bruker kjøttet mye mer tid på å gå fra en grad til den neste. Hvis man ikke er oppmerksom på dette, og antar at temperaturen øker like fort gjennom hele grilltiden, vil kan kunne komme til å tro at grillingen er fort gjort. Men det er den altså ikke. Kjøttet er ferdig når det har en kjernetemperatur på 70 grader, og fra 60 til 70 går det myyyye lenger tid enn fra 30 til 40.

Men hvis du vil gjøre noe nyttig mens du venter, kan du begynne å lage tilbehøret. Og altså, man kan begynne å lage tilbehøret tidlig, men fordi det tar noen timer å grille må man vente med å gjøre det ferdig.

Det vi valgte denne dagen, var grillede grønnsaker og fløtegratinerte poteter (fordi Bent Stiansen sa det ville være godt). Grønnsaksblandingen bestod av gulrøtter, blomkål og paprika, og dette fungerte veldig bra ved siden av. Fordi paprikaen trenger vesentlig mindre varme enn gulrøtter og blomkål, valgte jeg å grille dem på to forskjellige måter. Jeg kuttet først opp gulrøtter og blomkål, og stekte dette litt i panna på kjøkkenet, slik at det ble litt mørt. Så hadde jeg det opp i en beholder jeg kunne ha på grillen, og grillet dem litt på sterk varme mens kjøttet hvilte. Paprikaen pakket jeg i folie med litt olje, og hadde dem på grillen til de ble myke.

Når kjøttet var ferdig ble det pakket i folie og fikk hvile et kvarters tid. Og jammen. Svinenakke, ass…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s