Far Fransens fine fristelser

Når er det jul, er det tid på kjeks. Du har kanskje hørt om den berømte Mor Monsen, og hennes formkaker? Disse har gått som varmt hvetebrød i butikken i en årrekke. Det de færreste vet, er at Mor Monsen hadde en ukjent fetter, en som også bakte forskjellige ting, men som alltid havnet i skyggen av sin mer berømte slektning. Far Fransen hadde store ambisjoner, og var på mange møter mer talentfull enn Monsen, men var ikke like god på markedsføring. Dette gjorde at bakevarene hans i stor grad har blitt glemt av ettertiden, og hele Far Fransen har vært nær ved å forsvinne ned i glemselen store sluk.

Men frykt ikke, du som nå er redd for at det ikke er noe igjen av hans arv! Noe er igjen, nemlig hans fine fristelser, som egner seg svært godt til julebakst. Fransen selv forsøkte lenge å få kanonisert disse kjeksene som det åttende slaget til jul, men kom ikke så langt at han fikk fylt ut de riktige skjemaene. Papirarbeid ble aldri hans sterkeste side, han brukte for mye tid i kjøkkenet. Og det kan vi være glade for, fordi disse kjeksene er svært enkle å bake, og meget søte og gode å spise!

Dette trenger du:
  • 250 g mel
  • 210 g ekte smør
  • 130 g melis
  • 1 stor eggeplomme
  • 10 g vaniljesukker
  • 2 sa bakekakao
Dette gjør du:

Miks smør og melis sammen i en bolle. Hvis smøret er for hardt, kan det varmes bittelitt i mikroen slik at det blir mykere. Miks til en glatt røre. Husk å skrape kantene i bollen underveis, slik at alt blir eltet godt.

Ha i eggeplommen og miks den inn, gjør det samme med vaniljesukkeret, og til slutt melet. Jeg pleier å bruke en mikser en stund, men når melet skal i blir det for tungt for mikseren, og jeg går over til håndkraft.

Det så deigen i to like store biter, og kna inn bakekakao i den ene. Rull de to deigene til pølser, og rull dem så inn i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet noen minutter, slik at de blir litt hardere (men ikke stivner helt).

Når pølsene har fått en passe fast form, bruker du en skje til lage et «søkk» i deigene. Dra skjeden nedover deigen (utenpå plastfolien), slik at de ser ut som en slags «apostrof». . Når begge deigene har fått en slik form, tar du dem ut av folien, og legger dem oppå hverandre, slik at de får en slags «yin-yang»-form. Press godt sammen, og rull hele den nye deigen inn i ny folie. Legg den i kjøleskapet noen minutter til, slik at den blir fast i formen. Da er den lettere å jobbe med videre.

Når du har en fast og god deig, tar du av folien og deler pølsen i 1/2 cm tykke skiver, og har over på et bakebrett med papir. Det er lurt å legge resten av deigen i kjøleskapet, mens du steker den første runden kjeks. Stek på 155 grader i ca 10 minutter, og avkjøl på en rist. Kjeksene er fortsatt myke når de kommer ut av ovnen, men de stivere når de blir avkjølt.

Dette er supergode kjeks til kaffen i julen, og kan nytes absolutt når som helst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s